Wat is coachen met paarden?

"Problemen kunnen niet worden opgelost met het bewustzijn waarmee ze zijn gecreëerd"
Albert Einstein
 

 

Paardencoaching is een manier van coaching waarbij de deelnemers oefeningen doen met paarden. Er wordt niet op de paarden gereden, de oefeningen zijn zogenaamde ‘grondoefeningen’ waarbij de paarden vrij rond lopen.

De reactie van de paarden zegt veel over de manier waarop de deelnemers in het dagelijks leven omgaan met bepaalde zaken, zoals leidinggeven, samenwerken, communicatie, etc. 

  • Paarden geven een onbevangen en onbevooroordeelde reactie op menselijk gedrag.
  • Het werken met paarden heeft bewezen van groot nut te zijn bij trainingen op het gebied van leiderschap, communicatie en samenwerking.
  • De interactie tussen paard en mens geeft bijvoorbeeld inzicht in verschillende manieren van communiceren en leidinggeven.
  • Er wordt relatief snel en doeltreffend resultaat geboekt en de resultaten beklijven lang; deelnemers herinneren zich vaak jaren later nog wat zij hebben geleerd over hun eigen functioneren tijdens de workshop. Vraagstellingen:

“Als leidinggevende vind ik het soms lastig om met weerstanden om te gaan en een weg te vinden waarbij ’alle neuzen dezelfde kant op staan’ en we effectiever kunnen werken”

“Er is een aantal mensen in mijn team dat steeds met elkaar in conflict komt, hoe kan ik zorgen dat de communicatie in mijn team beter verloopt”

“We zitten in een reorganisatie, dit levert veel onrust op, hoe kan ik zorgen dat het mensen lukt om met deze veranderingen om te gaan”